ReyTec bouwt mee aan Amazonica in Blijdorp

Renovatie bedrijfsruimte Honselersdijk

30-06-2012 - Vanuit de wens van Diergaarde Blijdorp naar een tropische uitbreiding als onderdeel van het Zuid-Amerika continent is het masterplan Amazonica ontstaan.

In dit plan vormt het ontwerp van de Amazonica Dome een bijzonder onderdeel. Opgenomen in het glooiende landschap verschijnt de zuivere vorm van de koepel dat onderdak biedt aan een tropische wereld.

Met haar uitstraling, materialisering en vorm past de Amazonica Dome naadloos in de natuurlijke sfeer van Diergaarde Blijdorp. Het ontwerp van de Dome omvat in essentie een geodetische koepel, een cirkelvormig gebouw met koepelvormig dak, waaraan aan weerszijden twee entreevolumes zijn geplaatst. Aan de oostzijde van het gebouw is de koepel afgesneden. Ochtendlicht valt hier direct binnen, de passant wordt vanaf het spoor een blik in de tropische wereld gegund, een uitnodigend gebaar.

Met een overspanning van 56 meter overdekt de koepel het tropisch regenwoud. Door de ragfijne houten structuur met toepassing van heldere folie kussens en de beglaasde gevel aan de oostzijde dringt het daglicht tot diep in het woud door. Hiermee wordt voor de opwarming van de tropische wereld optimaal gebruik gemaakt van onze natuurlijke lichtbron. Aan de westzijde van de koepel is, in de vorm van een rondgang, het service gebied met daaraan diverse dierenverblijven ondergebracht. De zuidelijke entree is in het ontwerp bestemd voor educatie.
Het principe van de koepel is een afgeleide van een natuurlijk verschijnsel waarbij efficiënte volumes met behulp van bolvormige constructies worden gecreëerd.
De geodetische koepel is zeer milieuvriendelijk en duurzaam door de lage milieubelasting bij de productie: het hout met fsc-keur is een product dat groeit in duurzaam beheerde bossen zonder de energie en grondstoffen van de aarde uit te putten.
In de koepel zal een tropisch binnenklimaat worden gecreëerd. Ventilatie, verwarming en koeling vinden plaat middels een gebalanceerd ventilatiesysteem, waarbij geconditioneerde lucht tegen het koepeloppervlak wordt geblazen.
ReyTec is binnen dit grote project verantwoordelijk voor het realiseren van het bouwen van de Dome, het monteren van de buitengevels en de heldere folie kussens.