“Reytec ziet ze niet vliegen”

“Reytec ziet ze niet vliegen”

26-11-2012 - Creatief, meedenkend en kostenefficiënt, dat zijn de kernwoorden die bij passen bij ReyTec Innovation Projects. De laatste jaren heeft ReyTec - onderdeel van de Debets-Schalke Groep - zich gespecialiseerd in de realisatie van complexe bouwprojecten, waarbij het een uitdaging is om state of the art kassenbouwtechnieken toe te passen. Voor Diergaarde Blijdorp heeft ReyTec verschillende projecten uitgevoerd. Momenteel werkt ReyTec aan een imposant vlinderverblijf.

- door Jan Cammeraat

Opdrachtgever van het vlinderverblijf - beter gezegd Amazonica dome - is Diergaarde Blijdorp en wordt financieel ondersteund door de Stichting vrienden van Blijdorp. Raymond Mauritz (directeur ReyTec): “Het verblijf krijgt een tropisch klimaat met veel licht en ruimtebeleving. De overspanning heeft een diameter van 56 meter en is in het midden 18 meter hoog. Het project is sowieso uniek in Nederland, maar waarschijnlijk ook wereldwijd.”

Unieke constructie

Het vlinderverblijf heeft een vrijdragende houten constructie, is geheel transparant en volgens Mauritz misschien het beste te vergelijken met het voetbalstadion van Bayern München. “De Amazonica dome is een eigen ontwerp met aluminiumdragers waar folie ingeklemd wordt zodat de vlinderdome ook waterdicht is. Het betekende veel engineeringwerk voor onze engineers. Wij kennen inmiddels de stijl van Blijdorp; in de afgelopen vijf jaar hebben wij meerdere projecten voor hen uitgevoerd, waaronder een giraffen- en krokodillenverblijf. Aan de bouw ging twee jaar voorbereiding en verschillende proefopstellingen vooraf. Daarbij hebben wij steeds intensief overlegd en gekeken naar het beschikbare budget. We liggen goed op schema en als het weer een beetje meewerkt, gaat het verblijf in het voorjaar open.”

Specialisatie

“Architecten weten als geen ander hoe belangrijk het is om samen te werken met een bouwer die bereid en in staat is om van het begin van een project mee te denken”, vervolgt Mauritz. “Juist in de idee-fase is er nog veel te winnen als het gaat om uitgekiende constructies en materiaalkeuze voor een kostenefficiënte realisatie . Onze ervaring en expertise die we bij het bouwen van het vlinderdome op doen, benutten wij uiteraard niet alleen voor dierentuinen. Ook in de utiliteitsbouw - zoals scholen, kantoren en winkelcentra - kunnen wij steeds onze nieuwste vindingen benutten. Zo gaan we voor het Plaswijckpark in Rotterdam een overdekte kinderspeeltuin realiseren. We hebben inmiddels een naam als het gaat om het uitvoeren van complexe projecten, waarbij wij de laatste technieken uit de kassenbouw (aluminium en glas, red.) inzetten. Zeker uit het oogpunt van kostenefficiëntie, transparantie en duurzaamheid. Ook bedrijven als ERA Contour en BAM, weten ons daarom te vinden. Wij hebben een nuchtere, Westlandse tuinbouwmentaliteit, een vlakke organisatie en kunnen snel schakelen om de kostprijs laag te houden. Wat dat betreft hebben wij een goede keuze gemaakt om ons te specialiseren en de werkzaamheden in de Debets-Schalke Groep te spreiden. Het toont aan dat wij een nuchter bedrijf zijn dat ze niet ziet vliegen", glimlacht Raymond Mauritz met op de achtergrond de verrijzing van het imposante Amazonica dome.

Onderschrift: "Wij benutten state-of-the art kassenbouwtechnieken voor zowel de kassenbouw, utiliteitsbouw als projecten voor particulieren."

bron: Artikel ReyTec/Het Hele Westland